Mi az a GABA?
A gamma-aminovajsav, vagy röviden GABA egy, az emberi agyban természetesen előforduló neurotranszmitterként funkcionáló vegyület. Az agyban glutamátból, egy másik neurotranszmitterből képződik, egy dekarboxiláció nevű folyamaton keresztül, amit a glutaminsav dekarboxiláz nevű enzim segít elő. Neurotranszmitterként fontos szerepet játszik az agy neuronjai, vagyis idegsejtjei közötti jelzések továbbításában. Kémiai szempontból a GABA egy aminosav, ám sok más aminosavval ellentétében nem járul hozzá a fehérjék előállításához.
A GABA úgy működik, hogy specifikus receptorokhoz kötődik a neuronokon. Amikor a GABA ezekhez a receptorokhoz kötődik, általában csökken a neuron képessége arra, hogy elektromos jelet, úgynevezett akciós potenciált generáljon. Emiatt a GABA-t gátló neurotranszmitterként kategorizálják, hiszen csökkenti, vagy akár gátolja az aktivitását azoknak a neuronoknak, amelyekhez kötődik.
A GABA ezen gátló funkciója létfontosságú az agyban lévő neuronális aktivitás egyensúlyának fenntartásához. Segít megakadályozni, hogy a neuronok túlzottan stimulálttá váljanak, ami jellemzően szorongáshoz, nyugtalansághoz, sőt akár olyan állapotokhoz is vezethet, mint az epilepsziás rohamok. A GABA szerencsére azonban nyugtató hatást gyakorol az agyra, ami kulcsfontosságú szerepet játszik az ellazulásban, a stressz és a szorongás szabályozásában, valamint az alvás elősegítésében is.
Hogyan állítja elő a szervezetünk a GABA-t?
A GABA a szervezetben egy dekarboxilációnak nevezett biokémiai folyamat során keletkezik. A glutamát aminosavból szintetizálódik, amely az agy egyik legfontosabb neurotranszmittere. A GABA szintézisének folyamatát az úgynevezett glutaminsav-dekarboxiláz (GAD) nevű enzim katalizálja, amely eltávolít egy karboxilcsoportot a glutamátról, és GABA-vá alakítja azt. Íme a folyamat áttekintése:
1. Glutamáttermelés
Az agyban bőségesen megtalálható glutamát aminosav az egyik fő serkentő neurotranszmitterünk. Különböző forrásokból, többek között a fehérjék lebontásából vagy más aminosavakból, például glutaminból is előállítható.
2. GABA-vá történő átalakulás
A glutaminsav-dekarboxiláz (GAD) enzim katalizálja a glutamát GABA-vá történő átalakulását. Ennek az enzimnek a működéséhez kofaktorként piridoxál-foszfátra, a B6-vitamin egy formájára van szükség.
3. Felszabadulás és visszavétel
A GABA képződését követően kikerül az úgynevezett szinaptikus hasadékba, ami a neuronok közötti tér. Itt a szomszédos neuronok megfelelő receptoraihoz kötődik. Ez a kötődés jellemzően gátló jeleket eredményez, csökkentve a neuronok gerjeszthetőségét, stimulálhatóságát. Felszabadulása után a GABA visszakerül a neuronokba vagy a gliasejtekbe, és enzimatikus reakciók sorozatán keresztül vissza tud alakulni glutamáttá.
4. Szabályozás
A GABA termelése és felszabadulása egy szigorúan szabályozott, összetett folyamat az agyban. Ez a folyamat rendkívül fontos a megfelelő agyműködéshez, az idegrendszeri egészség megőrzéséhez, és a hangulat szabályozásához is.
5. GABA a perifériás idegrendszerben
Bár a GABA elsősorban az agyban betöltött szerepéről ismert, az idegrendszer más részein és különböző szervekben is megtalálható, ahol különböző funkciókat lát el.
Melyek a GABA legfőbb szerepei?
1. A GABA képes csökkenteni a stressz és a szorongást
A GABA gátló hatása segíthet a szorongás és a stressz érzésének kezelésében és csökkentésében. Az idegjelek lassításával természetes nyugtató hatást biztosít az agyban.
2. Elősegíti a relaxációt és az alvást
A GABA segítheti az ellazulást és a mélyebb relaxációt, illetve jelentősen javíthatja az alvás minőségét is. Segít továbbá az alvási ciklusok szabályozásában is, ezért étrend-kiegészítőként gyakran alkalmazzák az álmatlanság kezelésére.
3. Csillapíthatja a fájdalmat
Egyes tanulmányok szerint a GABA szerepet játszhat a fájdalomcsillapításban, így enyhülést nyújthat a krónikus fájdalommal járó állapotok esetén, amennyiben azt a kezelés részeként alkalmazzuk.
4. Szabályozhatja az izomtónust
Kimutatták, hogy a GABA részt vesz az izomtónus szabályozásában, illetve az is megfigyelhető, hogy a GABA szintjének egyensúlyhiánya egyeseknél az izmok rendellenes merevéségéhez vezethet.
5. Segíthet a hangulat kiegyensúlyozásában
A GABA megfelelő szintje nem csak a stressz és a szorongás csillapításában játszik szerepet, illetve a jobb alváshoz járulhat hozzá, hanem a hangulat kiegyensúlyozásához is. Kimutatták, hogy a GABA egyensúlyhiánya a szervezetben összefüggésbe hozható az olyan hangulati rendellenességek előfordulásával, mint például a depresszió.
6. Védheti az idegeket
A GABA neuroprotektív, vagyis idegvédő hatással is rendelkezhet, így akár segíthet egyes neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkentésében, illetve fennálló betegségek esetén jelentősen lassíthatja azok előrehaladását.
7. Támogathatja a kognitív funkciókat
Azáltal, hogy gátolja az agyban a túlzott stimulációt, a GABA hozzájárul a jobb koncentrációs képességekhez, illetve javíthatja az általános kognitív funkciókat is.
8. Segíthet az epilepszia kezelésében
Mivel a GABA jelentős szerepet játszik az idegi aktivitás szabályozásában, illetve egyes aktivitások gátlásában, alkalmazása döntő szerepet játszhat az epilepsziás rohamok megelőzésében. Számos, az epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszer a GABA aktivitásának növelésével hat.
9. Szerepet játszhat a gasztrointesztinális egészség megőrzésében
A GABA az emésztőrendszerben is megtalálható, ahol segít szabályozni a gyomor- és bélrendszer motilitását, aminek köszönhetően szerepet játszik a gyomor- és bélrendszeri zavarok megelőzésében és enyhítésében.
10. Óvhatja a szív- és érrendszert
Egyes tanulmányok szerint a GABA segíthet a vérnyomás csökkentésében is, és így jótékony hatással lehet a szív- és érrendszer általános egészségére.
Milten ételekkel emelhetjük a GABA szintjét természetesen és hatékonyan?
Bár a GABA természetes módon termelődik a szervezetben, bizonyos élelmiszerek és étrend-kiegészítők segíthetnek növelni a szintjét, vagy olyan vegyületeket biztosítanak, amelyek segítik a termelését. Íme néhány a GABA, vagy annak előanyagainak legjobb forrásai közül:
Erjesztett élelmiszerek
A fermentált, vagyis erjesztett élelmiszerek, mint például a savanyú káposzta, a kefir, a kimchi, a miso és a tempeh mind nagyszerű források, ugyanis az erjesztés folyamata természetesen segíti a GABA képződését.
Teljes kiőrlésű gabonafélék és álgabonák
A teljes kiőrlésű gabonák, mint például a barna rizs, a zab, az árpa és a teljes kiőrlésű búza, valamint az álgabonák, mint például az amaránt és a quinoa általában magasabb GABA-szintet tartalmaznak a finomított változatokhoz képest.
Ajánlott termék: Naturkost Ehlers Vitalkost Berkenye Narancs Ribizli Natív Élelmiszer
Bab és más hüvelyesek
A hüvelyesek, beleértve a különböző babfajtákat, a lencsét és a csicseriborsót, hozzájárulnak a GABA szintjének növeléséhez. Ezek az élelmiszerek nemcsak GABA-ban gazdagok, hanem számos tápanyagot, például fehérjét, rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak.
Csíráztatott gabonafélék és magvak
A magvak csíráztatása bizonyítottan növeli azok GABA-tartalmát, ugyanis csíráztatáskor olyan biokémiai folyamatok aktiválódnak, amelyek a különböző tápanyagok, köztük a GABA mennyiségének növekedéséhez vezetnek.
Magvak és diófélék
A diófélék és a magvak, mint a mandula, a dió, a napraforgómag és a tökmag kiváló GABA-források. Ráadásul nemcsak ezt a jótékony neurotranszmittert tartalmazzák, hanem más tápanyagokban, például egészséges zsírokban és fehérjékben is gazdagok.
Gyümölcsök és zöldségek
A paradicsom, a spenót, a brokkoli, a burgonya és a banán köztudottan segíthetnek a GABA szintjének fokozásában, ugyanis elősegítik annak termelését, vagy tartalmazzák azt.
Ajánlott termék: Naturkost Ehlers Vitalkost Gyökérzöldségek Natív Élelmiszer
Makréla
A makréla kiemelkedő mennyiségű GABA-t tartalmaz, így kiváló választás e neurotranszmitter étrend általi növelésére. Ez az olajos hal nemcsak a GABA szempontjából előnyös, hanem omega-3 zsírsavakban is gazdag, amelyek kulcsfontosságúak a szív és az agy egészségének megőrzéséhez.
Zöld tea
A zöld tea különösen hatékony a GABA-szintjének fokozásában, ugyanis teanintartalma miatt átjut a vér-agy gáton, és serkenti a GABA-termelést az agyban. A zöld tea ezáltal nemcsak a stressz csökkentését segítheti, hanem antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően az agy általános egészségét is segíthet megőrizni.
Macskagyökér
A macskagyökér jelentősen fokozhatja a GABA hatását az agyban, elsősorban azáltal, hogy javítja a GABA idegimpulzusokat szabályozó képességét, ami fokozott relaxációhoz és jobb alvásminőséghez is vezet.
Fontos megjegyezni, hogy bár a GABA-t tartalmazó ételek és étrend-kiegészítők könnyen hozzáférhetőek, ezek hatékonysága eltérő lehet. Ajánlott egészségügyi szakember tanácsát kérni, mielőtt bármilyen kúrát elkezdenénk, különösen azok számára, akiknek már fennálló egészségügyi problémái vannak, vagy akik gyógyszereket szednek.
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://examine.com/supplements/gaba/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK513311/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK526124/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK551683/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK27979/
https://examine.com/research/dZZWDd/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC5986471/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33374175/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC9822089/
Fotók a megjelenés sorrendjében: